Marieke de Vrij - agressie is ontladingsgedrag

Agressie is ontladingsgedrag, dat op pijn gestoeld is. Er is te lang niet geluisterd naar de primaire boosheid, de oprechte verontwaardiging.

Daardoor is de boosheid vervuild geraakt en zijn er verdraaiingen van de werkelijkheidsbeleving ontstaan.

Als agressie teruggebracht kan worden naar stromend verdriet, is de verwerking veel eenvoudiger. Als ik pijn gedaan word, dan is het een GENADE als ik mijn verdriet direct voel, want op het moment dat ik het verdriet van binnenuit vrij geef, spoel ik meteen schoon van pijnaantasting.

Als ik me afsluit om de pijn niet te voelen, slaat deze naar binnen. Ik verkoel. Bitterheid, wrok en haat zijn vastgezette koude pijn. Ik word hardvochtig. Dat is als bevroren water, terwijl levend verdriet stroomt.

Marieke de Vrij uit:  ‘Citaten over Vrede en Wereldburgerschap’ ISBN: 90-77326-07-3

www.devrijemare.org

< Terug naar artikelen

>Marieke de Vrij - agressie is ontladingsgedrag